Peakshave met 1000 kVA op MS-deelnet | AGC4 MKII en Simatic
In IJsselmuiden werken verschillende tuinders samen aan een gezamenlijk doel: duurzame en betaalbare warmte voor het tuinbouwgebied Koekoekspolder. In 2012 is hier het eerste aardwarmtecluster van Nederland in bedrijf gegaan. Op een diepte van bijna 2 kilometer wordt aardwarmte gewonnen. Daarmee wordt jaarlijks meer dan 5 miljoen kuub aardgas bespaard. In 2022 is de aanleg van de tweede aardwarmtebron van start gegaan.
Voor het boren is op sommige momenten veel vermogen nodig. Een deel van dit vermogen kon worden geleverd door de netaansluiting op locatie. Gezien deze aansluiting hiernaast ook gebruikt diende te worden door het tuindersbedrijf, was niet zeker of het aansluitvermogen zou voldoen. Hiervoor zocht het aardwarmtebedrijf naar een bedrijfszekere en efficiënte oplossing, waarbij zo veel mogelijk gebruik kon worden gemaakt van de aanwezige aansluitcapaciteit.
HOB heeft hiervoor een 1000 kVA Cummins synchroon-aggregaat met peakshavefunctionaliteit aangeboden. Het aggregaat is aangesloten via een distributiestation op de 10 kV-ring van de tuinder. Omdat het 10 kV-inkoopstation niet over een bruikbare meetinrichting beschikte, is een extra stroommeting aangelegd. De peakshavefunctionaliteit van het besturingssysteem is door HOB standaard ontworpen om te werken met een meting in de laagspanningsvoeding. Met een softwareaanpassing in het aggregaat kon deze, in combinatie met de railspanning aan de laagspanningszijde van het distributiestation, alsnog alle benodigde gegevens verzamelen om de vermogens- en stroomuitwisseling met het net binnen de gestelde waarden te houden.
Door het remote-monitoringssysteem konden we te allen tijde bijhouden wat de status van de installatie was. Het aggregaat is uiteindelijk meerdere keren gestart om de uitwisseling te corrigeren, waarbij de gestelde waarden uiteindelijk niet zijn overtreden. Daarmee kon de aardwarmtebron zonder problemen geboord worden.